Ok..kita tinggalkan bab tu...jom Iza nak kongsikan resepi Kek Chiffon Pandan yang telah Iza cuba buat ....
Resepi kek ni,Iza sekodeng di dapur kak Naz Rinn Chan...siap ada step by step lagi.Ramai juga yang dah buah kek chiffon ni rasanya.Meh kita tengok resepi pulak....
KEK CHIFFON PANDAN
Sumber: Irene Chia
:http://rinnchan.fotopages.com
Bahan-Bahan A(di ayak 3 kali)
150 gm tepung kek
1 camca teh baking powder
Bahan B
4 biji kuning telur saiz A
70 gm gula castor
1/4 camca teh garam halus
Bahan C
85ml corn oil
115ml jus pandan(Iza guna pandan paste +air)
Bahan D
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar
Cara Penyediaanya
1.Bland 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak(jika guna daun pandan la)
2. Dapatkan 115ml jus pandan.(Iza guna pandan paste 1 sudu teh +air masak jadikan 115ml Jus pandan)
3. Gunakan hand mixer utk memukul bahan B
4. Masukkan corn oil dan teruskan memukul.
5. Putar hingga kembang.
6. Masukkan jus pandan.Teruskan memutar.
7. Teruskan memutar hingga rata.
8. Boleh tambah sedikit pewarna hijau,jika suka
9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung.Dengan menggunakan sepatula kacau setakat tepung hilang dari pandangan.Jangan terlebih kacau.
10. Dengan kelajuan tinggi,putar putih telur hingga kembang.Masukkan cream of tartar dan terus memutar.Masukkan gula castor dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar.Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
11. Masukkan separuh dari putih telur kental tadi kedalam bancuhan kuning telur yg dah jadi hijau tadi...
12. Kaupbalikkan hingga rata.Jangan di putar.Jangan risau kalau adunan kelihatan berketul-ketul kerana memang itu yg resepi kehendaki untuk menghasilkan kek yg gebu dan berongga.
13. Tuang bancuhan di atas,dalam mangkuk yg berisi separuh lagi,putih telur yg telah di pukul kental tadi.
14. Kaupbalikan adunan sehingga rata dan sebati.
15. Tuang kedalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dulu 175 darjah cel.Lebih kurang 20 minit awal.Bakar selama 40 minit-45 minit.Atau hingga masak
Mungkin oven terlalu panas kot...tapi nanti boleh try lagi...Apa apa pun keknya teramatlah lembut dan gebuuuu... sangat.Sape-sape nak cuba ...silakan lah yeee... Kalau nak tengok stap by step boleh tengok kat sini.
Selamat menjamu selera....
menyifon ke Iza gebus nampak kek tu bak lah sepotong tengok ngopi ni...
BalasPadamSalam kak Noor..ye la kak...makan panas2,aduhai....tak hingat dunia.
PadamSalam Kak Iza, lama betul CW tak singgah kat sini.. banyak post akak yang CW termiss... ;) baru perasan..huhuhu...
BalasPadamsedap kek chiffon akak tu..nampak gebusssss
Salam CW..first time buat,menjadi suke n gebuss sangat...
PadamTeserlah kegebuannya.
BalasPadamTerima Kasih puan Ros
Padamwaa kak, sedap mamam kek ni..sy buat pink kalerr ari tu, tak sempat nk tulis resepi, jdnya kek lain dulu potong Q dan dah dipublish kat blog..
BalasPadamSalam Rohah,ye la lain yg nak buat ,lain pulak yg dapat tempat dulu,banyak sangat resepi yg sedap-sedap kawan-kawan tayang,semua nak dicuba....
Padamwah bestnye tgk kek tu...mmg suka kek chipon tu..dh lama jugak QH xmchipon ni..hihi..nmpk lembut n gebusss kek tu..
BalasPadamSalam QH,memang lembut n gebuu...seronok...percubaan yg menjadi...
PadamAssalam kak Iza, sedapnya tgk kek cipon akak yg gebus ni..:)
BalasPadamSalam Nieza..janganlah puji sangat,nanti bertambah kembanglah....akak ni....
PadamSalam Kenal...
BalasPadamTeringinnya!!!
TK Iera...sudi follow Iza.^_^
Padamjom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes masa kini.. slmt mnjamu mata..tq 4 support:-)
BalasPadamSalam iza... sy nk tanya... tpung kek tu just kacau dgn spatula je??? Tk blh guna mixer yer??? Sebati tk guna spatu la je??? Atau mmng tk perlu sebati sgt?? Biasa sy buat kek guna mixer je untuk tepung... kek chifon ni lain yer??,
BalasPadam