Meh Follow

Selasa, 24 April 2012

APAM SODA KEMBANG SETAMAN

Assalamualaikum....pada semua kawan-kawan semua.Lebih seminggu tak buat n3,bukannya apa, tenet ada problem.Hanya dapat jengok n say hai kat kengkawan dalam handfone je...Dalam seminggu ni,ada beberapa resepi kengkawan yang sempat Iza cuba.Nanti Iza syer kat sini...





                                Apam Kembang Setaman.Kembang tak??? kembang tak???...




APAM SODA KEMBANG SETAMAN
Sumber rujukan:Che Rus D'Dapur
              Olahan:Iza

Bahan-Bahan

250 gm tepung gandum (ayak)
200 gm gula halus
2 sk ovellate
200 ml ice cream soda
2 biji telur
1/2  sk garam
1 sb esen vanilla & strawberry paste n pandan paste

Cara penyediaan

1. Satukan semua bahan (kecuali pewarna) dalam mangkuk mixer,Pukul hingga kembang.
2. Asingkan 1/2 bahagian  untuk diwarnakan (ikut suka)
3. Masukkan dalam acuan berselangseli,mengikut warna yg disukai.
4. Kukus selama 4 hingga 5 minit atau sehingga masak dengan api yg besar,supaya apam dapat
    berkembang  sepenuhnya.
5.Terlebih dulu panaskan periuk kukusannya ye...




                                                   Apam yang tersangatlah gebunya.
                                                               Selamat mencuba.....




14 ulasan:

  1. cantiknya tgk apam ni kak...warna ceria dan elok jer kembangnya tu...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh..la Nieza untuk makan keluarga.

      Padam
  2. mengapam juga ya... samalah kita... cantik kalernya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mengapam jangan tak mengapam ogyep...suke...sangat..

      Padam
  3. Assalam Dik Iza....wah2 kemabang & harum setaman bau apam dah sampai Pulau dah ni.....!!! Hulur2 seketoi Dik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali kak Watie...Kembang kuncup masuk dalam perut..ha..ha..

      Padam
  4. salam liza
    tengok tue..melampau2 dia punya mekarr...h ehhee akk dh beli sprite lama kt umah tue..alahaiii tp x terbuat2 lg..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali Zila..Memang melampau kembangnye.Tapi tak leh lawan kuih ketayap Zila..siap ada cekelat lagi tu...

      Padam
  5. alahai mmg setaman pon mekarnye tu...mmg sedapkan apam ni...QH dh penah jugak buat dulu...resepi pon lebih kurang sama aje...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kembang se kembang tuannye....he..he...Sedap n teramat gebu...

      Padam
  6. Salam kak! kembangggnyerrrrrrrrr dia tersenyummm :D kita fobia betul nak buat2 apam kembang2 mcm ni sbb kdg menjadi kadang tak, yg byk tak menjadi dr jadik hihihi... gebu betul tgk apam akak nii, suke3!!

    BalasPadam
  7. wah kak...elok je kembangnye tu... =) geram2 tengok..warna warni tu yang tak tahan!

    BalasPadam
  8. Salam Kak Ilham.. hari tu nampak kat blogs Zila.. aduhhh rasa macam nak cuba jugak... tapi mood kemalasan masih melanda... nanti sha nak cuba! tq kak muahhhzz

    BalasPadam
  9. salam Iza, kak Noor lambat sampai mesti dah habis apam ni kan tkpa lah ambik bau cukup lah tu heheehe cantik dan mekar nyaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam