Meh Follow

Isnin, 16 April 2012

UDANG GALAH MASAK SAMBAL WANGI

  Assalamualaikum...Sahabat semua..Kelmarin my cik abang Iza,p memancing udang galah,dapatlah dalam 7 ekor gitu.Dalam kepala ni dok mikir nak masak apa,anak2 awal-awal lagi dah pesan x mau masak kari udang tu.Maka misi mencari resepi pun bermula...Klik punya klik jumpa la resepi kat Myresipi.com Udang Galah Masak Sambal Wangi oleh Pak Wan.Resepi ni adalah masakan warisan yg diturunkan oleh datuk beliau kepadanya.Meh kita cuba...Izinkan iza syer kat sini ye Pak Wan..











UDANG GALAH MASAK SAMBAL WANGI
Sumber rujukan:Myresipi.com.Oleh:Pak Wan
Di olah:iza
Bahan-Bahan

1 kg udang galah
2 biji bawang besar (dimayang halus)
6 biji bawang kecil(dikisar)
4 ulas bawang putih(dikisar)
3 cm halia(dikisar)
1 batang serai(dikisar)
3 cm lengkuas(diketuk)
2 sudu besar sos tomato
3-5 daun sup& daun bawang
15-24 batang cili kering(dikisar)
2 biji ubi kentang (di buang kulit dan dipotong nipis2)(iza Tambah)
Minyak masak,gula dan garam mengikut citarasa

Cara Penyediaan

1.Tumiskan bawang yg telah dimayang sehingga layu,kemudian masukkan semua bahan2 yg di kisar
   dan tumis sehingga garing.
2.Setelah bahan yg ditumis garing,masukkan lengkuas dan sos tomato,ubi kentang serta gaul sehingga
   sebati.Biarkan ubi kentang empuk.
3.Kemudian masukkan udang yg telah dibersihkan dan garam secukup rasa,masak sehingga air yg
   dikeluarkan udang kering.
4.Akhir sekali setelah sambal masak,tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.

   Siap untuk di hidang..(resepi ini utk angaran udang 1 kilo,Udang iza x sampai 1 kilo so iza kurangkan bahan2nye...)


19 ulasan:

  1. sedapnya udang galah ni kak..lama tak mkn.

    akak dok kat tmn seri acheh tu ke?tak jauhla nanti blk bolehla jumpa:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Nieza..Boleh saje...klu balik tu call..call je.
      Udang Galah tu dari sg kerian kite le..

      Padam
  2. Tu dia... udang galah besau dah keluar...adeeehhh, leleh liur tau! Sedapnya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Udang pancing sendiri...fresh lagi,kak Amie

      Padam
  3. salam kak
    susah nak dapt udang beso2 camginie..klu mancing mmg berbaloi..aiiishhh terliur jgk nie..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam Zila...4 ekor je yg besar yg lain sedang-sadang aje.

      Padam
  4. Salam singgah kak Ilham.. hadoi menjengah tengah malam... nampak udang galah akak tu terus perut berbunyi.. sambil lap mulut dengan tisu... kecurrr ni kak adoiii haiii....

    BalasPadam
  5. As'salam Iza

    Udang besarnya...rezeki dari Allah yang kita dapat ni kalau pandai dimasak nampak sangat sedap kan Iza. K.ct tak pernah lagi merasa udang yang fresh ni. kalau dapat makan masih segar dagingnya emm..mesti manis kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam ct..nak makan udang galah fresh,mai la umah iza,kite bagi yg besau tu...he..he..

      Padam
  6. Salam Iza,
    yess hari baru akak dapat tembus rumah kengkawan..ALLAH tenet mcm siput..nak buka blog punya laa lama...

    tengok resipi ajer laa..udang akak pernah nampak sekilo 60 hinggit kat pasar tani..gerun sungguh..dapat makan camgini wallaaa bestnyer kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kak asma..kat tmpat iza klu musim udang banyak..senang nak dapat,klu x pegi memancing sendiri...pesan je kat orang yg selalu pegi..nanti sampailah depan pintu,harga kuranglah sikit dari market tu

      Padam
  7. allahu akbar... best nyer... kiki.. memang tak tahan nengok udang gini. terus teringat makan kat rompin udang dimaska cam ni. masyaAllah manis kanmain... terliurr sudaa

    BalasPadam
  8. Assalam Iza...bestnyaaa tengok udang galah camni...Selalu asben akak kalau pi outstation ke Tioman, balik ikut Rompin mesti singgah beli udang nih...udang galah sungai punya mmg sedap...Ni dah lama dia x pegi sana...rindu gak la nak makan udang galah Rompin.. ^__^

    BalasPadam
  9. Assalam Dik iza..Tq sudi follow blog Akak ya...I will follow you back.....so kreative of you Dik on the other blog tu...sangat menarik minat Akak....& udang galah itu juga memikat selera!Salam perkenalan Dik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tk kak watie..sudi singgah sini,sekadar mengisi masa terluang n minat dan berkongsi ngan rakan2 bloger.

      Padam
  10. sedapnya udang galah! suami akak pun ada gi mancing udang galah awal tahun baru ni masa blk kg... dptlah masak & merasa sorang sikit.. almaklum pgi ramai2 ngan adik2 & sepupu.. hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang seronokkan berkumpul ramai2 ngan adik beradik,ada ja aktiviti yg dibuat.

      Padam
  11. Waaaa..... Best gak ni.... Simple je.
    P/s: klu nk mkn udang galah besar2... Dtg la sbh.... 20 henget sekilo.... Hahaha

    BalasPadam
  12. sedap nyer.. boleh try lepas ni.. hehee.. :)

    BalasPadam