Meh Follow

Selasa, 22 Mei 2012

APAM POLKADOT

     Salam semua ...Di  harapkan teman-teman semua sihat-sihat hendaknya.Hari ni Iza nak kongsi resipi yg rata-rata dah ramai teman-teman dah membuatnya.Iza buat pada sabtu lepas.Resipi ni Iza rujuk kat Dapur CT Delima.Izinkan Iza letak resipi  kat sini pula yee...CT.







APAM POLKADOT
Resipi:Rima
Sumber Dari:Dapur CT Delima

Bahan=Bahan
3 biji telur sejuk-dari peti ais
250 gm gula
284 gm tepung superfine
21/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalette
160 gm santan pekat (iza guna susu segar)
1 sudu teh esen vanila

Inti
Ct letak jem blueberry(Iza x letak inti)

Cara Penyediaan
1. Pukul kesemua bahan2 sekaligus,dengan kelajuan tinggi sehingga pekat dan kembang(pukul dalam
    anggaran 5 minit
2. Paipkan adunan separuh penuh ke dalam peper cup
3. Boleh letak inti kesukaan .
4. Tutup dengan adunan sehingga hampir penuh
5. Kukus 15 minit dengan api  sederhana,jangan guna api besar,takut apam merekah
    Balut penutup kukusan dengan kain bersih,agar air kukusan tidak menitik atas apam




Sangat gebu dan sedap...lagi sedap jika letak inti.Selamat mencuba.



16 ulasan:

  1. Salam Kak Ilham... waduhh apam dot dot.. sha suka makan membuatnya memanglah 'RAJIN' kalau teringin suruh adik buatkan... suka warnanya dan dot-dotnya tu cantik dan sweet aje kan kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sha..memang la...yg teramat “RaJIn" masa nak dot-dot tu,sabar je la...

      Padam
  2. Salam Kak Iza..cantik je kejadian..wan punya semalam tak berapa nak smooth je..lobang2 halus..haih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam CW...akak punya masa awal menjadi jugaklah tapi masa last-last adunan tu dia bual hal.

      Padam
  3. aduhhh comeiii2 apam dot2 tu...tetiba jadi teringin pula nk mcuba lgi...xpenah buat apam ni...naik membulot cmtu...jeles tgk...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam QH..iza pun tergoda,nengok dlm dapur teman2 yg dah buat apam polkadot ni,tu yg teruja nak mencuba.

      Padam
  4. Salam Iza :)

    amboi2x terggoda plak tgk apam dot2 yg bermacam2 warna :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tergoda x pe....meh kita buat ramai2.

      Padam
  5. As salam K.iza, balas kunjungan dan dah folow back akak...salam perkenalan ye....:)

    cntik apam tu....:)

    BalasPadam
  6. Assalam kak, cantiknya tgk rupa apam dot dot akak ni...ramai dh yg buat kan.memang cun abis la apam akak ni saya tak pernah buat lagi yg ni pernah buat versi yg lady bird jer dulu ..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam nieza.Nasib baik menjadi....gak.

      Padam
  7. salam iza..dh lama btul kita x mgedot..h ehehe cantik2 kjadian apam tue..nk sebiji bole...;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam..apam tu untuk.. kenduri rumah kawan..

      Padam
  8. salam Iza sorry akak lambat dtg lah pastinya apam dah tinggal kertas nya saja kan cantiklah gebus je kalau tk berinti cepat sikit buat kan heee tk kisah lah tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la...yaa..klu letak inti lagi sedapkan.kak noor...

      Padam