Meh Follow

Isnin, 21 Mei 2012

VANILLA CHOC CHIPS CAKE

 
   Assalamualaikum.... bertemu kembali....harap teman-teman tak lupa kat iza ye...Dah lama tak buat n3...banyak yang Iza nak kongsikan kat sini.Kebanyakan n3 yg akan iza kongsikan adalah yg telah Iza cuba buat tapi x berkesempatan nak letak kat sini.Salah satunya..jeng...jeng..,resipi dari "The Writer's Cooking" sapa lagi.....Shahriah Abdullah MC.. tu...Resipi yg senang n memang sedap, sampaikan di ulang-ulang membuatnya atas permintaan anak-anak.Sha...izinkan Iza tempek resipi kat sini ye....Iza letak dalam paper cup...senang nak nak ngap...tak yah nak potong-potong.Gambar yg kat bawah tu,percubaan kali yg ke dua Iza buat.Sempat  juga di ambil gambarnya.Tapi percubaan pertama x sempat ambil gambar...dah habis di makan  anak2 ketika panas-panas lagi.








VANILLA  CHOC  CHIPS CAKES
Sumber rujukan:Shahriah Abdullah Novelis

Bahan-Bahannya
250 gm mentega
200 gm gula kastor
280 gm tepung kek + 1 sudu teh baking powder + sedikit garam
4 biji telur
2 sudu esen vanilla

Bahan Tabur
150 gm coklat chip
300 gm coklat buku dicairkan

Cara Penyediaan
1.Putar mentega,gula dan telur hingga gula larut.
2.Masukkan esen vanilla dan putar sebati
3.Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan gaul sebati.
4.Tuang sedikit adunan dalam paper cup,tabur coklat cip dan coklat cair.
5.Tuang sekali lagi adunan hingga 3/4 penuh dan tabur coklat cip diatas dan coklat cair.
6.Bakar pada suhu 170c selama 30 minit atau sehingga masak.

Jika nak tau cara yang lebih detil boleh ke sini.



Yang ni percubaan kali ke 3.Sempat letak cekelat cair


.

Buat Sha thanks for the recipe.Sape-sape yang nak mencuba.....silakan.










5 ulasan:

  1. Uwaw..sedap tuvanila kek..Rahel suka..

    BalasPadam
  2. wow...sedapnye..xtahan tgk bile diletakkan coklat cair tu...terliur

    BalasPadam
  3. Salam Kak iza wahhhh kecurrr sudahh cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks for resipi....marvelessss...

      Padam
  4. wahhhh kecurr..kecurr..resepi sha yer..hebat tue..iza buat nampak sedap la:P

    BalasPadam