Meh Follow

Khamis, 21 Jun 2012

BUBUR CACA DWI WARNA


BUBUR CACA DWI WARNA




    Assalamualaikum...Kali ni nak syer resepi bubur caca.Manisan kegemaran seisi keluarga Iza.Selalunya iza akan buat sendiri tepung caca.Resepi ni ikut sukatan sendiri ye...

Bahan-bahan Tepung:
Tepung secukupnya
Air untuk membancuh aduan tepung
Secubit garam
Sedikit pewarna jika suka.
Caranya:
Bancuh tepung dengan air garam sehingga menjadi doh.Boleh letak pewarna semasa menguli.Kemudian  dibahagikan kecil-kecil dan dan canai leper,macam dalam gambar diatas tu...dan disalai dalam kuali tanpa minyak supaya keras sedikit,dan senang nak gunting n supaya ia tak terlalu kembang bila direbus nanti.







Bahan-Bahan Bubur Caca
1.Tepung caca secukupnya
2. Santan
3. Gula ikut kemanisan yg dikehendaki
4. Secubit garam dan daun pandan

Cara-cara Penyediaan
Masukkan tepung caca kedalam air mendidih,rebus hingga kembang sedikit.Kemudian masukkan santan,gula dan garam.Kacau sentiasa hingga mendidih dan apabila masak sepenuhnya bolehlah tutup api.Selamat mencuba..
























15 ulasan:

  1. salam iza cyg..rajinya la ..klu akk beli yg dh siap jew..he ehe tp berbaloi klu wt sendiri kan:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tengah mod rajin la ni....memang berbaloi2...

      Padam
  2. Cantik warna 'cendolnya' cam terasa-rasa lak kat mulut. Saya suka bubur caca ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sweetie..memang x terasa bila makan,sedar2 dah2,3 mangkuk....

      Padam
  3. Panas sgt kat sini...nak tapau bubur chacha 2 mangkuk dear...:) Sedapnya nampak..yummmm!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dekat,boleh Iza sendukkan.love

      Padam
  4. assalam Iza
    feberet akak ni Iza, tp kan akak panggil bubur gunting,dulu2 org2 tua mesti wat bubur ni utk hidangan masa kenduri lepas habis pantang tu.
    tp xlah letak warna warni camni Iza ni,mak akak wat kaler putih je.
    sedapnya ...lama x makan. leceh sb kena gunting lempeng tu he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam mama sara..ni kes terlebih rajin..selalu buat warna putih je...

      Padam
  5. wah sgt best ni...semuanye homemade...rajinnye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam QH,..Izamemang x pernah beli yg radymade punya.Selalu buat sendiri je...

      Padam
  6. As salam Iza. Salam kenal. Sudi sudi datang rumah kita yer. malam tadi masa ke Giant, terpandang caca, dah pegang letak balik. Haa dah tengok caca kat sini, rasa nak kena gi beli lah yang ready made

    BalasPadam
  7. Salam kak iza...lama betul CW ta makan bubu caca ni...biasa makan yang kaler coklat kuahnya...yang letak gula melaka..manis2 tu CW suka tu ;))

    BalasPadam
  8. salam kenal iza..lamanya tak mkn bubur caca homemade camni..dulu2 mak selalu buat tapi takde la caler2 camni tapi tetap best..bila tgk iza buat ni rasa cam nak try gak la.. :)

    BalasPadam
  9. Salam.

    Bagus juga idea menyalai adunan tepung tu. Kalau tak, masa nak gunting dia melekat & melekit. Tq atas info ini.

    BalasPadam
  10. tak pernah terfikir nak buat cendol sendiri.. selama nie beli jk... lepas nie boleh buat sendiri la ada dh resepi nie :)

    www.mnmforlife.blogspot.com

    BalasPadam