Di sini iza nak kongsi satu resepi yang senang dan ringkas je....resepi ni elok untuk orang yg demam,yg tak berapa lalu nak makan.Masakan ni iza masak untuk anak iza yg deman tempohari.Maklumlah mulut rasa pahit je kan,Masakan ni ada rasa masam-masam sikit dan berkuah,bila makan ngan nasi hilang rasa pahit mulut tu.Panjang pulak iza membebelkan? Meh kita tengok.
Iza ambil resepi ni dari Buku Santapan Gulai Tradisi Pak Engku.Cerita pasal buku ni,ianya mengandungi masakan tradisi kita,masakan melayu (masakan kampung).suka sangat....he..he.Meh kita tengok resepi pulak....
MASAK PINDANG IKAN TENGGIRI (iza guna ikan kembung je)
Oleh: Pak Engku
Buku:Santapan Gulai Tradisi Pak Engku
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan tenggiri (iza guna 4 ekor ikan kembong)
5 biji bendi (iza guna timun)
3 ulas bawang merah-ditumbuk halus
2 ulas bawang putih-ditumbuk halus
2 inci halia-di hiris kasar
1 tangkai cili merah-di tumbuk kasar
2 keping asam gelugur(iza letak 1 shj)
1 batang serai-diketuk(iza tambah)
1 biji tomato-di belah
500 ml air
secubit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara penyediaan
1.Panaskan periuk,masukkan timun,bawang putih,bawang merah, halia dan serai.masak hingga mendidih.
2.Masukkan asam gelugur,tomato,serbuk kunyit,cili merah,ikan kembung dan garam secukup rasa.Apabila
sudah mendidih,bolehlah padamkan api.Bolehlah dihidang.
Kawan-kawan sume! iza harap maafkanlah jika ada terkurang atau tersalah bahasa dari iza.Maklumlah baru nak berjinak-jinak dalam bidang masakan ni.Bagilah komen apa yg patut ye....he...he...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan