Selamat petang pada semua.Bersyukur hendaknya kita dapat bersua di alam maya ni lagi.Harap semuanya berada dalam keadaan tenang selepas kejadian semalam.
Hari ni nak tayang Apam Indon yg Iza buat minggu lepas.Ramai dah kawan2 yg dah buat,Iza yg ketinggalan kot.Tengok kak Ita Masam Manis buat punya la mengancam... terpanggil iza utk mencubanya.Iza buat macam2 warna,nak kata macam pelangi edak la pulak.Mohon tuan punya resepi...Iza nak tempek resepi kat sini pulak ye...
APAM INDON
By:Blackmore Forum Cari
Sumber:Ita Masam Manis
Bahan-Bahan
5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan(ita guna santan)Iza guna susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna
Cara Penyediaan
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek,balut penutup dgn sehelai kain.Sediakan
loyang ukuran 9"inc
Oleskan dgn minyak dan alas dasar loyang dgn baking paper
1.Ayakkan tepung bersama baking powder
2.Campurkan garam kedalam susu
3.Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang
4.Masukkan gula sedikit demi sedikit.Kemudian masukkan esen vanilla.
5.Kurangkan kelajuan mixer.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
6.Bahagikan beberapa bahagian,untuk di warnakan mengikut sesukaan.Masukkan adunan yg telah
diwarnakan berselang seli,mengikut kesukaan anda.Kalau nak buat macam kak ita,boleh pergi kat
blog Masam Manis.
7.Kukus selama lebih kurang 30-40 minit atau hingga apam masak sempurna.
Selamat mengapam....
assalam iza..
BalasPadamwahh.. cunnyer!! nampaknya demam apam indon semakin menular! cantikkk!! berkenan akak tengok..
Salam kak madiha..sebab tergoda tengok apam kak ita,tu yg teruja nak buat.
PadamIza,
BalasPadamakak pernah buat sekali apam nie,sayang nyer kurang mendapat sambutan sebab anak2 akak kalau kuih tu ade sikit bau telur semua buat muka do no ajer..akhirnya makan sendiri...
Iza buat ada bau telur tak..akak buh gak esen tapi tak jalan hehhehe
Salam kak asma,iza buat x da bau telur pulak.iza bubuh esen gak,iza letak esen vanila lebih sikit n kaler hijau pandan paste.
PadamSalam kak! cantek apam akak! gebu betul nmpknyer, kalau kita apam2 mcm ni suke sgtlah makan dgn kelapa parut walau kita tahu mmg tak payah kelapa2 parut tu sume ehehehe.. tp ni ler tabiat kita bila ada apam :D
BalasPadamSalam ijayuji...memang sedap makan ngan kelapa parut tapi kat rumah akak ni susuh sikit nak cari kelapa parut yg putih tu.
Padamcantiknya apam ni...aritu buat gak apam indon ni tp x mau gebu plak..ntah mn silapnya!
BalasPadamSalam kak ummi...thanks sudi singgah.Rasanya iza guna resepi n step yg sama kak.cuba lagi...mungkin manjadi pulak.
PadamCanteknya Apam Indon iteww..teringin jugak kumencubanya...mesti lembut dan gebus kan..
BalasPadamMemang lembut n gebusss gitu.Rahel try la ye..
PadamAssalam kak, cantik nampak apam Indon ni..ramai dah yg buat saya jer belum buat lagi.nanti nak cuba jugalah.
BalasPadamakak dok kat NT kat area mana? kg saya kat sana juga kat Sg.Acheh.
Salam nieza...Akak dok Taman Seri Acheh.Dekat2 la tu ye..
Padamwahhh kat cni pun da ada apam indon nie..ain jg yang tak terbuat2..walau pu xsm mcm k.ita buat apan iza buat tetap cantik..dah mcm apam mable..lawa..
BalasPadamYe la..x perasan lak..iza letak nama apam indon mable... lah.Indon tu kena letak gak nanti marah depa.
PadamAssalam Nieza...waaaahh cantik apam indon warna warni...rajin dia memarble byk2 kaler...akak part nak asing warna segala tu la yg malas... Dah pernah buat tp rupa rasa daahh...hehe, dh lama sgt kot, kena cuba blk.... ^__^
BalasPadamthanks kak ummi sudi singgah..Iza ni baru nak belajar membaking gitu...
Padamsalam kenal2an juga dari mimie...
BalasPadamwooww...nampak cantekkk.... x penah mkn apam indon nih...bak sini skit...
Tk mimie sudi singgah..sory mimi dah tinggal pinggan je...
BalasPadamSalam ziarah wahhh kak bestnya... sure lemak dan berkrim kan suke! suke! suke!
BalasPadamSalam ..sukenya...iza, shahriah sudi jengok blog iza.seronok tengok shahriah berentap dlm masterchef tu,skrg ni dlm blog lak ye..
PadamSalam kak..meriahnya apam indon akak.. menarik2. cikwan pun dah cuba sabtu lepas. sedap! hehe =)
BalasPadamhttp://dapurcikwan.blogspot.com/2012/04/apam-indon.html