UDANG GALAH MASAK SAMBAL WANGI
Sumber rujukan:Myresipi.com.Oleh:Pak Wan
Di olah:iza
Bahan-Bahan
1 kg udang galah
2 biji bawang besar (dimayang halus)
6 biji bawang kecil(dikisar)
4 ulas bawang putih(dikisar)
3 cm halia(dikisar)
1 batang serai(dikisar)
3 cm lengkuas(diketuk)
2 sudu besar sos tomato
3-5 daun sup& daun bawang
15-24 batang cili kering(dikisar)
2 biji ubi kentang (di buang kulit dan dipotong nipis2)(iza Tambah)
Minyak masak,gula dan garam mengikut citarasa
Cara Penyediaan
1.Tumiskan bawang yg telah dimayang sehingga layu,kemudian masukkan semua bahan2 yg di kisar
dan tumis sehingga garing.
2.Setelah bahan yg ditumis garing,masukkan lengkuas dan sos tomato,ubi kentang serta gaul sehingga
sebati.Biarkan ubi kentang empuk.
3.Kemudian masukkan udang yg telah dibersihkan dan garam secukup rasa,masak sehingga air yg
dikeluarkan udang kering.
4.Akhir sekali setelah sambal masak,tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.
Siap untuk di hidang..(resepi ini utk angaran udang 1 kilo,Udang iza x sampai 1 kilo so iza kurangkan bahan2nye...)
sedapnya udang galah ni kak..lama tak mkn.
BalasPadamakak dok kat tmn seri acheh tu ke?tak jauhla nanti blk bolehla jumpa:)
Salam Nieza..Boleh saje...klu balik tu call..call je.
PadamUdang Galah tu dari sg kerian kite le..
Tu dia... udang galah besau dah keluar...adeeehhh, leleh liur tau! Sedapnya....
BalasPadamUdang pancing sendiri...fresh lagi,kak Amie
Padamsalam kak
BalasPadamsusah nak dapt udang beso2 camginie..klu mancing mmg berbaloi..aiiishhh terliur jgk nie..:)
salam Zila...4 ekor je yg besar yg lain sedang-sadang aje.
PadamSalam singgah kak Ilham.. hadoi menjengah tengah malam... nampak udang galah akak tu terus perut berbunyi.. sambil lap mulut dengan tisu... kecurrr ni kak adoiii haiii....
BalasPadamAs'salam Iza
BalasPadamUdang besarnya...rezeki dari Allah yang kita dapat ni kalau pandai dimasak nampak sangat sedap kan Iza. K.ct tak pernah lagi merasa udang yang fresh ni. kalau dapat makan masih segar dagingnya emm..mesti manis kan :)
Salam ct..nak makan udang galah fresh,mai la umah iza,kite bagi yg besau tu...he..he..
PadamSalam Iza,
BalasPadamyess hari baru akak dapat tembus rumah kengkawan..ALLAH tenet mcm siput..nak buka blog punya laa lama...
tengok resipi ajer laa..udang akak pernah nampak sekilo 60 hinggit kat pasar tani..gerun sungguh..dapat makan camgini wallaaa bestnyer kan...
Salam kak asma..kat tmpat iza klu musim udang banyak..senang nak dapat,klu x pegi memancing sendiri...pesan je kat orang yg selalu pegi..nanti sampailah depan pintu,harga kuranglah sikit dari market tu
Padamallahu akbar... best nyer... kiki.. memang tak tahan nengok udang gini. terus teringat makan kat rompin udang dimaska cam ni. masyaAllah manis kanmain... terliurr sudaa
BalasPadamAssalam Iza...bestnyaaa tengok udang galah camni...Selalu asben akak kalau pi outstation ke Tioman, balik ikut Rompin mesti singgah beli udang nih...udang galah sungai punya mmg sedap...Ni dah lama dia x pegi sana...rindu gak la nak makan udang galah Rompin.. ^__^
BalasPadamAssalam Dik iza..Tq sudi follow blog Akak ya...I will follow you back.....so kreative of you Dik on the other blog tu...sangat menarik minat Akak....& udang galah itu juga memikat selera!Salam perkenalan Dik!
BalasPadamTk kak watie..sudi singgah sini,sekadar mengisi masa terluang n minat dan berkongsi ngan rakan2 bloger.
Padamsedapnya udang galah! suami akak pun ada gi mancing udang galah awal tahun baru ni masa blk kg... dptlah masak & merasa sorang sikit.. almaklum pgi ramai2 ngan adik2 & sepupu.. hehe..
BalasPadamMemang seronokkan berkumpul ramai2 ngan adik beradik,ada ja aktiviti yg dibuat.
PadamWaaaa..... Best gak ni.... Simple je.
BalasPadamP/s: klu nk mkn udang galah besar2... Dtg la sbh.... 20 henget sekilo.... Hahaha
sedap nyer.. boleh try lepas ni.. hehee.. :)
BalasPadam